Nyári röpdesszertek :)
2011. július 12. | 7/12/2011 | 0Comment
Igaz, hogy nyáron így meg úgy kell figyelni a kalóriákra,de egy-egy süti erejéig igazán eltekinthetünk ettől. ^^
A következő desszerteket úgy válogattam össze, hogy ne kelljen sokat problémázni velük, így a hőségben is könnyen elkészítheted :)
Meggyes rétes
Hozzávalók:
Egy konyharuhát nedvesíts be, majd óvatosan hajtogass ki rajta 2-3 réteslapot. Kend meg a legfelső tetejét pici olajjal, majd szórd meg cukorral, babapiskótával, és ízlésed szerint fahéjjal. A kimagozott, lecsepegtetett meggyet szórd rá, és a maradék cukrot is. Óvatosan tekerd fel a konyharuha segítségével, az oldalát hajtogasd be. Kend meg a tetejét olajjal, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tedd bele. Előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt süsd meg. Hogy a hőséget csillapítsátok tálaláskor vanília fagyival is kiegészíthetitek. :)Sárgabarackos muffin
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg sárgabarack
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 8 evőkanál tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 citrom
- 1 evőkanál sütőpor

Epres túrótorta
Hozzávalók:
-
20 dkg vaj
-
30 dkg porcukor
-
4 csomag vaníliás cukor
-
fél kg túró
-
1 citrom reszelt héja
-
4 tojássárgája
-
1 csomag étkezési zselatin
-
3 dl tej
-
fél kg eper

És hogy ne csak finomat együnk, hanem igyunk is valami jót, hoztam pár egyszerűen elkészíthető innivalót is. :)
Nem tudom, ki hogy áll a smoothie-val, de ha még nem ismernéd, elárulom nem kell megijedned. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető turmix-szerűségről van szó. Kipróbálni sajnos még én se tudtam,de minél hamarabb meg szeretném kóstolni. A smoothie-ról,smoothie receptekről többet megtudhatsz itt.
Következő hűsítőm már sokkal ismertebb. 100% hogy te is hallottál már a milkshakeről.
- Milkshake – néhány gyümölcsöt összeturmixolunk, majd tejet adunk hozzá és habosra turmixoljuk. Ha szükséges, mézzel vagy fruktózzal édesítjük. Gyerekek kedvence a banán és a málna/eper milkshake!
Vagy itt vannak például a jól bevált koktélok,mint például az Eprecske vagy a Virgin mojito.
- Eprecske:6 db eper, néhány csepp zöldcitrom, 2 cl bodzaszirup, 6 cl kefír, jégkocka. Az egészet elektromos mixerben elkeverjük, szívószállal tálaljuk.
- Virgin mojito: 5 mentalevél, 1 zöldcitrom, 1 tk (nád/barna)cukor, gyömbér. A nyolcadokra vágott zöldcitromot és a cukrot összenyomjuk, ezután hozzáadjuk a mentaleveleket, ezeket is belepréseljük a citromlébe (elég az aromája, a leveleket nem kell apróra tépni). Jégkockát adunk hozzá és gyömbérrel felöntjük.

És ha a forró nyári hangulatot még tovább szeretnénk bódítani, rakhatunk bele alkoholt is. (De azért csak mértékkel!! ;) )
Limoncello:
- 4 db kezeletlen vagy bio citrom
- 3,5 dl vodka (kb. 40 %-os)
- 10 dkg cukor
- 175 ml víz

- A citromokat öntsük fel annyi forró vízzel, ami ellepi, és hagyjuk benne állni kb. 30 percet. Ezáltal esetleges szennyeződések lejönnek és a héj is könnyebben hámozható.
- Zöldséghámozóval vágjuk le a héjat úgy, hogy minél kevesebb fehér rész legyen rajta. Helyezzük ezt a héjat egy steril, lezárható üvegbe (pl. tejesüveg vagy gyümölcsleves üveg), és öntsük rá a vodkát. Hagyjuk egy hétig érni.
- A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, hűtsük le, és adjuk a citromos-alkoholos alaphoz. Hagyjuk sötét, hűvös helyen további 3-4 hétig állni. Fogyasztás előtt szűrjük át a likőrt.